Sint Michielsgestel - Noord Brabant

Opleidingen /cursussen

EHBO vereniging St. Michaël verzorgt verschillende opleidingen. Op deze pagina treft u haar aanbod en de omschrijvingen van de opleidingen.

Cursussen

Iedereen kan EHBO leren. De lessen zijn laagdrempelig en interessant voor alle leeftijden. Vanaf 15 jaar mag het examen worden afgelegd. U hebt geen voorkennis nodig, alle basiskennis van een EHBO-er komt aan bod in onze cursus.

Centraal in de cursus staan levensreddende handelingen; wat te doen als iemands hart het begeeft, stikt of bewusteloos raakt. Ook vergiftiging, breuken, verstuikingen en wonden komen aan de orde. Na 8 lessen volgt een praktijkexamen voor het eenheidsdiploma. Dit is het enige officieel erkende EHBO-diploma in Nederland en wordt verstrekt door het Oranje Kruis.

Sinds enige tijd omvat een eenheidscursus ook AED (Automatische Externe Defibrillator) als verplicht onderdeel. Natuurlijk vergezeld van een gedegen opleiding reanimatie. Ook zijn er aanvullende modules zoals verbandleer e.d.

De EHBO-cursus is niet hetzelfde als een cursus bedrijfshulpverlening (BHV). Wij behandelen geen brandpreventie en -bestrijding, maar gaan dieper in op de kennis van eerste hulpverlening. Het is dan ook zeker een misverstand dat een bedrijfshulpverlener EHBO'er is of andersom.

De kosten voor de komende cursus, welke in augustus 2024 van start gaat, bedraagt €250,00, en dit is inclusief het boek, een kopje koffie/thee in de pauze, de examenkosten en het lidmaatschap van de vereniging. Voor het lidmaatschap apart betaalt u normaal €25,00 per jaar. Hier kunt u het lesschema inzien voor de opleiding 2024. Aanmelden voor de volgende cursus in 2024 kan bij het secretariaat. Het is interessant om te weten, dat u bij uw zorgverzekering een gedeelte (of alles) van de cursuskosten kunt declareren, al naar gelang u verzekerd bent. Het is dus zeker de moeite waard om dit na te gaan.

Zowel de opleiding als de vervolglessen vinden plaats op dinsdagavonden van 20.00 - 22.00 uur.

Vervolglessen

Na de cursus is het belangrijk om uw EHBO kennis uit te breiden en op peil te houden. Daarom is iedere EHBO-er verplicht per 2 jaar 12 vervolglessen te volgen. Van een EHBO-er wordt dus verwacht dat deze blijft oefenen en op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen. Bij onvoldoende vervolglessen vervalt het diploma, behalve als bij een toets kan worden aangetoond dat de EHBO-er nog voldoende kennis van zaken heeft.

Onze vereniging kan gebruik maken van de diensten van meerdere kaderinstructeurs, speciaal opgeleid om les te geven over EHBO. Daarnaast wordt onze vereniging ondersteund door vrijwilligers die als slachtoffers figureren, die meestal ook aangesloten zijn bij de L.O.T.U.S. (Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers).

Het programma voor de vervolglessen 2024/2025 kunt u terugvinden onder vervolglessen. De eerste vervolgles begint op 29 oktober 2024.